Image

Effectief Brainstormen?

Kies voor begeleiding door een expert!

Ontdek waarom Direct contact

Nieuwe ideeën nodig?  Doe een brainstorm sessie!

Je wilt je nieuwe producten bedenken, of je diensten uitbreiden? Andere markten betreden of een voorsprong nemen op je concurrenten? Je processen verbeteren of je strategie herzien? Lastige vraagstukken oplossen of een andere benadering uitproberen? In al deze gevallen heb je daar nieuwe ideeën voor nodig. Het kan zijn dat deze nieuwe ideeën zich vanzelf aandienen. Maar wat als dat niet het geval is? Voor de meesten onder ons is het lastig om ‘zomaar’ nieuwe ideeën op te hoesten. Gelukkig kan een goed opgezette brainstorm je daarbij helpen.

Brainstorm Proces

Ook creativiteit heeft structuur nodig. Om ervoor te zorgen dat de gewenste resultaten worden bereikt, maken we gebruik van ons brainstorm proces dat zich in de praktijk heeft bewezen. Dit proces ziet er als volgt uit:

 • Set Goals

  Waar willen we naar toe? Voor wie doen we dit? Wie is bereid om te investeren in een oplossing?

 • Find Facts

  Is er een probleem? Wat zijn de oorzaken? Welke componenten, processen en betrokkenen spelen een rol?

 • Define Challenge

  Waarover gaan we precies ideeën bedenken? Welke oorzaak willen we oplossen?

 • Create Ideas

  Ideeën bedenken met verschillende creatieve denktechnieken in meerdere ronden.

 • Build Solutions

  De beste ideeën selecteren en uitwerken tot concrete voorstellen.

 • Take Action

  De gekozen voorstellen voorzien van een roadmap en mini-plan van aanpak.

Ideetechnieken en werkvormen

Image

Voor het bedenken van nieuwe ideeën tijdens een brainstorm maken wij gebruik van speciale creatieve ideetechnieken. Deze helpen je om te ontsnappen aan je vaste denkpatronen waarin je normaal gesproken in blijft opgesloten. Dankzij creatieve ideetechnieken doorbreek je je denkblokkades en krijg je toegang tot nieuwe ideeën uit verschillende invalshoeken.

 Afhankelijk van het aantal deelnemers aan de sessie en de beschikbare tijd en ruimte, werken we afwisselend plenair en in subgroepen aan het oplossen van de challenge(s). Hierbij kunnen we gebruik van een (maatwerk) brainstorm tafelcanvas, waar de ideeën rechtstreeks op worden genoteerd. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van losse ideekaarten voor het verzamelen van de ideeën. Het uitwerken van de beste ideeën vindt plaats op een IdeaPitcher, een handig format om de geselecteerde ideeën te concretiseren.

Zelfs is het mogelijk om een volledig digitale brainstorm, eventueel met deelnemers op afstand (een andere locatie), te houden.

 Belangrijk om voor ogen te houden is dat voor ons elke organisatie en elke vraag uniek zijn, en dus een eigen doordachte, meest passende aanpak verdienen. Dit is waar wij speciaal op letten bij het organiseren van een brainstormsessie. Want uiteindelijk telt alleen het creatieve eindresultaat waar je mee verder kunt gaan!

Zeven redenen om een brainstorm expert in te schakelen.

Om een brainstormsessie te houden hoef je geen raketgeleerde te zijn. Toch kunnen de kennis en ervaring van een professionele begeleider het verschil maken tussen een geslaagde sessie en een teleurstelling. Hieronder de top 7 redenen om een expert in te schakelen.


1Het kiezen van de juiste aanpak voor je probleem of uitdaging.
Wij schatten voor je in of een brainstorm wel geschikt is voor je vraagstuk, of dat er eerst iets anders nodig is.

2Het matchen van je ambitieniveau met de mogelijkheden.
Wil je revolutionaire ideeën in een halve dag? Wij helpen je om in te schatten of je verwachtingen realistisch zijn.

3Het formuleren van de juiste startvraag (challenge) voor je sessie.
Deze vraag bepaalt het soort ideeën dat je zult gaan krijgen. Wij helpen je om de challenge zó te formuleren dat je ideeën van de juiste soort zult krijgen.

4Het ontwerpen van de juiste agenda / programmering.
Wij stellen een draaiboek en agenda op die voldoende rekening houdt met alle aspecten die aan de orde moeten komen tijdens de sessie, zodat je niet onderweg in tijdnood raakt.

5Het bepalen van de juiste tools, werkvormen en technieken.
Er zijn talloze werkvormen en creatieve denktechnieken beschikbaar die je in kunt zetten. Wij menen te weten wat er het beste werkt in jouw situatie.

6Sensitiviteit en onafhankelijkheid.
Wij hebben geen vooropgezette voorkeur voor een bepaalde oplossingsrichting, en daardoor garanderen wij een veilig klimaat voor de deelnemers om met hun ideeën te komen.

7Gerichtheid op proces & resultaten.
Wij zorgen ervoor dat iedereen aan bod komt en niet alleen de meest dominante deelnemers. Dat iedereen blijft participeren en dat de gewenste resultaten aan het eind van de sessie worden bereikt.

  Klanten waar we trots op zijn!

  ProRail
  Consumentenbond
  Alliander
  Robeco
  Tom Tom
  Vesteda
  Movares
  Achmea
  Akzo Nobel
  TNT
  ASR
  Quantore
  Lovah
  Politie
  Ruim
  0
  organisaties gingen u voor
  "KreaNova heeft een persoonlijke en praktische aanpak. Innovatie & creativiteit zijn hun specialisme. Dit in tegenstelling tot andere bureaus waar deze onderwerpen slechts een onderdeel vormen van het totale pakket. Met name de doelgerichtheid waarderen wij." Nico Bossenbroek Director ICS & Strategy, TNT Innight

  Wil je meer informatie?

  Ben je van plan om binnenkort aan de slag te gaan met het bedenken van nieuwe ideeën en wil je dat dit een succes wordt? Vraag ons gerust eerst even vrijblijvend hoe wij je kunnen helpen! Als dank ontvang je direct onze handige brainstorm checklist!

  Image
  Ja, ik wil me hierbij ook aanmelden voor de nieuwsbrief