Set Goals
Waar willen we naar toe? Voor wie doen we dit? Wie is bereid om te investeren in een oplossing?
Je wilt je nieuwe producten bedenken, of je diensten uitbreiden? Andere markten betreden of een voorsprong nemen op je concurrenten? Je processen verbeteren of je strategie herzien? Lastige vraagstukken oplossen of een andere benadering uitproberen? In al deze gevallen heb je daar nieuwe ideeën voor nodig. Het kan zijn dat deze nieuwe ideeën zich vanzelf aandienen. Maar wat als dat niet het geval is? Voor de meesten onder ons is het lastig om ‘zomaar’ nieuwe ideeën op te hoesten. Gelukkig kan een goed opgezette brainstorm je daarbij helpen.
Ook creativiteit heeft structuur nodig. Om ervoor te zorgen dat de gewenste resultaten worden bereikt, maken we gebruik van ons brainstorm proces dat zich in de praktijk heeft bewezen. Dit proces ziet er als volgt uit:
Waar willen we naar toe? Voor wie doen we dit? Wie is bereid om te investeren in een oplossing?
Is er een probleem? Wat zijn de oorzaken? Welke componenten, processen en betrokkenen spelen een rol?
Waarover gaan we precies ideeën bedenken? Welke oorzaak willen we oplossen?
Ideeën bedenken met verschillende creatieve denktechnieken. Afwisselend plenair en in subgroepen. Vastleggen ideeën op brainstormcards en/of brainstormcanvas.
De beste ideeën selecteren en uitwerken tot concrete voorstellen. Met behulp van de IdeaPitcher, ons uitwerk-template.
De gekozen voorstellen voorzien van een roadmap en mini-plan van aanpak.
Voor het bedenken van nieuwe ideeën tijdens een brainstorm maken wij gebruik van speciale creatieve ideetechnieken. Deze helpen je om te ontsnappen aan je vaste denkpatronen waarin je normaal gesproken in blijft opgesloten. Dankzij creatieve ideetechnieken doorbreek je je denkblokkades en krijg je toegang tot nieuwe ideeën uit verschillende invalshoeken.
Afhankelijk van het aantal deelnemers aan de sessie en de beschikbare tijd en ruimte, werken we afwisselend plenair en in subgroepen aan het oplossen van de challenge(s). Hierbij kunnen we gebruik van een (maatwerk) brainstorm tafelcanvas, waar de ideeën rechtstreeks op worden genoteerd. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van losse ideekaarten voor het verzamelen van de ideeën. Het uitwerken van de beste ideeën vindt plaats op een IdeaPitcher, een handig format om de geselecteerde ideeën te concretiseren.
Zelfs is het mogelijk om een volledig digitale brainstorm, eventueel met deelnemers op afstand (een andere locatie), te houden.
Belangrijk om voor ogen te houden is dat voor ons elke organisatie en elke vraag uniek zijn, en dus een eigen doordachte, meest passende aanpak verdienen. Dit is waar wij speciaal op letten bij het organiseren van een brainstormsessie. Want uiteindelijk telt alleen het creatieve eindresultaat waar je mee verder kunt gaan!
Om een brainstormsessie te houden hoef je geen raketgeleerde te zijn. Toch kunnen de kennis en ervaring van een professionele begeleider het verschil maken tussen een geslaagde sessie en een teleurstelling. Hieronder de top 7 redenen om een expert in te schakelen.
Wij bekijken samen met jou wat het echte probleem is. Vervolgens schatten voor je in of een brainstorm wel geschikt is voor je vraagstuk, of dat er eerst iets anders nodig is.
Soms zijn verwachtingen gewoon niet realistisch. Wil je revolutionaire ideeën in een halve dag? Misschien is dat een tikkeltje tè ambitieus. Wij helpen je om in te schatten of je verwachtingen realistisch zijn.
Deze vraag bepaalt het soort ideeën dat je zult gaan krijgen. Bovendien maakt de juiste formulering de deelnemers enthousiast om creatief mee te denken! Wij helpen je om de challenge zó te formuleren dat je de juiste baanbrekende ideeën gaat krijgen.
Wij stellen een draaiboek en agenda voor de sessie waarin voldoende rekening wordt gehouden met alle aspecten die aan de orde moeten komen tijdens de sessie, zodat je niet onderweg in tijdnood raakt. En we reserveren ook genoeg tijd om nog rustig adem te kunnen halen.
Er zijn talloze werkvormen en creatieve denktechnieken beschikbaar die je in kunt zetten. Wij menen te weten wat er het beste werkt in jouw situatie. We kiezen de technieken die het beste aansluiten, en maken indien nodig de materialen op maat voor je sessie.
Wij hebben geen vooropgezette voorkeur voor een bepaalde oplossingsrichting (want als we al zouden weten welke kant het op moet, waarom zouden we dan nog een brainstorm moeten houden?) en daardoor garanderen wij een veilig klimaat voor de deelnemers om met hun ideeën te komen. Wij zorgen ervoor dat iedereen zijn bijdrage kan leveren en dat alle ideeën evenveel kans maken.
Wij zorgen ervoor dat iedereen aan bod komt en niet alleen de meest dominante deelnemers. Dat iedereen blijft participeren en dat de gewenste resultaten aan het eind van de sessie worden bereikt.
[gs_logo]