Digitale Brainstorm Sessie?
“Ontdek hoe je er een succes van maakt!”
Er zijn eigenlijk geen redenen om af te zien van een brainstorm sessie nu je team op afstand werkt. De techniek is inmiddels zo ver gevorderd dat bijna alles wat in een gewone brainstorm sessie kon, nu ook mogelijk is in een digitale brainstorm sessie. Je kunt dus gerust nu al aan de slag met het bedenken van nieuwe ideeën samen met je team, je hoeft beslist niet te wachten totdat iedereen weer fysiek bij elkaar kan zitten.
Als je een gratis demo wilt van de digitale brainstorm, of als je een offerte wilt aanvragen, neem dan gerust contact met ons op. Stuur ons je bericht of bel 088 – 700 5000
Een digitale brainstorm sessie kun je zien als een virtuele bijeenkomst waarbij de deelnemers met elkaar gaan nadenken over een probleem of uitdaging. In het geval van de huidige Covid-19 crisis kan het natuurlijk zijn dat je wilt nadenken over oplossingen voor de nieuwe situatie, maar brainstorms kunnen natuurlijk over allerlei vraagstukken gaan.
Anders dan bij een fysieke brainstorm sessie gaat de begeleiding van de digitale brainstorm sessie online, door een begeleider op afstand. Deze introduceert het onderwerp van de sessie, geeft de mogelijkheid om vragen te stellen, en legt de deelnemers het proces uit dat gebruikt gaat worden om ideeën en oplossingen te bedenken.
Het vastleggen van de ideeën gaat met behulp van een digitale tool, waarmee alle deelnemers in staat zijn om ideeën in te dienen. Nadat de eerste ideeën zijn verzameld, kunnen daarna creatieve ideetechnieken worden ingezet om nog meer ideeën te bedenken.
Als er voldoende ideeën zijn bedacht, worden de beste ideeën geselecteerd met behulp van de brainstorm-tool. De deelnemers krijgen elk een aantal stemmen die ze over de ideeën van hun voorkeur kunnen verdelen. Hierdoor heb je razendsnel een overzicht van de beste ideeën. Deze beste ideeën worden vervolgens verder uitgewerkt tot een concrete oplossing.
Door de Corona crisis is de manier waarop mensen samenwerken mogelijk blijvend radicaal veranderd.
Met elkaar vinden we nieuwe manieren uit om onze activiteiten door te laten gaan en proberen we terug te keren naar ‘business as usual’ maar dan in ‘het nieuwe normaal’. Het zal duidelijk zijn dat we voor allerlei zaken die voorheen vanzelfsprekend waren opnieuw oplossingen moeten uitvinden. Uiteraard heb je hier nieuwe ideeën voor nodig, en die bedenk je het best samen met je team. Maar hoe gaat dat als iedereen op afstand moet werken?
Een digitale brainstorm sessie heeft zo zijn voordelen ten opzichte van een fysieke sessie. We noemen er een paar:
Natuurlijk is er ook een keerzijde: bij een digitale sessie zijn er een aantal valkuilen waar je voor moet waken:
Net zoals bij een gewone brainstormsessie, is het bij een digitale brainstorm sessie van belang om een heldere structuur aan te brengen, en ervoor te zorgen dat alle deelnemers participeren en enthousiast en betrokken blijven bij de sessie. Een onafhankelijke begeleider die hierover waakt en ervoor zorgt dat het proces effectief blijft doorlopen is geen overbodige luxe.
De sessie wordt grondig gestructureerd en voorbereid, zodat in elke fase de juiste tools en werkvormen beschikbaar zijn. Hierdoor kan er afwisselend plenair en in subgroepen worden gewerkt, met verschillende ideetechnieken. Zo wordt er doelgericht toegewerkt naar de gewenste resultaten, in de vorm van een op hoofdlijnen uitgewerkte voorstellen.
Ook creativiteit heeft structuur nodig. Om ervoor te zorgen dat de gewenste resultaten worden bereikt, maken we gebruik van ons brainstorm proces dat zich in de praktijk heeft bewezen. Dit proces ziet er als volgt uit:
Het verkennen van de huidige situatie, in kaart brengen issues, oorzaken, feiten en cijfers, met als doel inzicht te krijgen in het werkelijke probleem.
Het bepalen van het juiste niveau en randvoorwaarden om de issues op te lossen, en het formuleren van een uitdagende startvraag (challenge) voor de brainstormsessie.
Het bedenken van een brede verzameling aan mogelijke ideeën als oplossing van de challenge. Hierbij worden diverse creatieve denktechnieken ingezet.
Het samenstellen en vormgeven van een beperkt aantal verschillende mogelijke alternatieve oplossingen voor de challenge, gebruik makend van de beschikbare beste ideeën.
Het demonstreren van de uitgewerkte oplossingen, waarbij feedback wordt verzameld vanuit diverse invalshoeken. Op basis van de verschillende inzichten worden de beste voorstellen uitgekozen voor realisatie.
Het opstellen van een mini-plan van aanpak op basis van een inventarisatie van benodigde acties en maatregelen, waarin de belangrijkste taken en stappen voor de komende periode zijn opgenomen en toegewezen voor uitvoering.
Hoe lang duurt een digitale brainstorm sessie?
Dat hangt in de eerste plaats af van wat je met de brainstorm wilt bereiken. Hoe meer diepgaand je een challenge wilt aanpakken, hoe meer tijd er in gaat zitten. Bij digitale brainstorms zijn de sessies in de regel wat korter en wordt het traject opgeknipt in meerdere events, dit vanwege de spanningsboog voor werken achter een beeldscherm. Hoe lang het voor jouw onderwerp gaat duren kunnen we helaas niet van te voren zeggen, maar neem gerust even contact op, want na een eerste gesprek kunnen we hier een betere inschatting van maken.
Wat heb je nodig voor een digitale brainstorm sessie?
Alle deelnemers hebben een laptop met camera en microfoon nodig. Daarnaast eventueel hun mobiele telefoon. En uiteraard een platform om online met elkaar te kunnen videoconferencen. We kunnen aansluiten bij het platform dat jouw organisatie graag gebruikt, of we stellen ons eigen platform tot jullie beschikking.
Wat zijn de belangrijkste verschillen met een fysieke brainstorm sessie?
De belangrijkste verschillen zijn de locatie (online in plaats van fysiek). Naast nadelen geeft dit ook voordelen, omdat online iedereen van overal ter wereld zou kunnen deelnemen. Een ander belangrijk verschil is de (afhankelijkheid van de) techniek. Het meest wezenlijke verschil blijft natuurlijk het feit dat je niet fysiek bij elkaar aanwezig bent. Dit vraagt extra aandacht voor het management van de energie en betrokkenheid van de deelnemers en het stimuleren van de interactie.
Als je een gratis demo wilt van de digitale brainstorm, of als je een offerte wilt aanvragen, neem dan gerust contact met ons op. Stuur ons je bericht of bel 088 – 700 5000