Set Goals
Waar willen we naar toe? Voor wie doen we dit? Wie is bereid om te investeren in een oplossing?
Door de wereldwijde Corona crisis is voor veel organisaties de manier van werken (mogelijk blijvend) ingrijpend veranderd. Veel bedrijven proberen hun ‘business as usual’ weer op te pakken, maar keren terug in een werkelijkheid waarin thuiswerken, online meetings en social distancing onderdeel zijn van ‘het nieuwe normaal’. Deze nieuwe ideeën vragen meer dan ooit tevoren om nieuwe oplossingen waarvoor natuurlijk nieuwe ideeën nodig zijn. Maar hoe bedenk je met elkaar als team nieuwe ideeën wanneer iedereen op afstand werkt?
Ja, dat kan! Een online brainstorm waarbij het team op afstand deelneemt, kan net zo effectief zijn. Hoe dan? Daar vertellen we je graag meer over!
Tijdens een online brainstormsessie steken deelnemers virtueel de koppen bij elkaar om na te denken over een probleem of uitdaging.
Je kunt brainstormen over hoe je als organisatie kunt omgaan met ‘het nieuwe normaal’ van de anderhalvemetersamenleving: ‘Hoe kunnen we onze producten blijven produceren? Hoe kunnen we onze vertrouwde services blijven leveren? Welke nieuwe diensten of activiteiten kunnen we ontplooien om onze klanten in deze nieuwe situatie het best te kunnen helpen? Uiteindelijk kan een brainstorm natuurlijk over elk soort onderwerp gaan.
Bij een online brainstormsessie hoort natuurlijk een online begeleider, die op afstand de sessie in goede banen leidt. De online begeleider introduceert het onderwerp, legt het proces van virtueel brainstormen uit, begeleidt bij de toepassing van de creatieve denktechnieken, en zorgt ervoor dat alle deelnemers effectief kunnen bijdragen aan de sessie.
Anders dan bij een fysieke brainstorm op kantoor, kun je niet zomaar een stift pakken en een mindmap op het whiteboard tekenen. Gelukkig beschikt de brainstorm begeleider over handige tools om online ideeën in te dienen en vast te leggen. Nadat de eerste ideeën zijn verzameld, kunnen daarna creatieve ideetechnieken worden ingezet om nog meer ideeën te bedenken.
Zijn er voldoende ideeën en oplossingen bedacht? Mooi! Dan is het tijd om te stemmen. Elke deelnemer krijgt een aantal stemmen die ze kunnen toekennen aan de – naar hun smaak – meest briljante ideeën.
Hierdoor heb je razendsnel een overzicht van de beste ideeën. Deze beste ideeën worden vervolgens verder uitgewerkt tot een concrete oplossing.
Elk team moet zo nu en dan met elkaar verbeterpunten bespreken en nieuwe ideeën bedenken. En wanneer iedereen op afstand werkt, is het organiseren van een online brainstorm een prima optie. De online brainstorm techniek is dusdanig ontwikkeld en verfijnd, dat je (bijna) alles kunt doen wat je ook in een normale brainstormsessie zou doen. Laat de kans dus niet liggen! Meerdere breinen weten altijd meer dan één. Hoe eerder je denkkrachten bundelt, hoe eerder je nieuwe ideeën kunt toepassen die vorm geven aan de toekomst.
Een online brainstorm sessie heeft zo zijn voordelen ten opzichte van een fysieke sessie. We noemen er een paar:
Dit klinkt allemaal rooskleurig, maar er is natuurlijk ook een keerzijde. Wanneer je je bewust bent van de volgende valkuilen, kun je ze ook beter ontwijken:
Net zoals bij een gewone brainstormsessie, is het bij een online brainstorm sessie van belang om een heldere structuur aan te brengen, en ervoor te zorgen dat alle deelnemers aan de sessie betrokken en enthousiast blijven. Een onafhankelijke begeleider die hierover waakt en ervoor zorgt dat het proces effectief blijft verlopen is geen overbodige luxe.
Het is aan de online begeleider om de sessie grondig te structureren en voor te bereiden, zodat alles op rolletjes verloopt en in elke fase de juiste tools en werkvormen beschikbaar zijn. Plenair samenwerken wordt afgewisseld met werken in subgroepen terwijl verschillende ideetechnieken worden ingezet. De begeleider stuwt en vormt de samenwerking in de juiste banen, richting het gewenste resultaat.
Om een brainstormsessie te houden hoef je geen raketgeleerde te zijn. Toch kunnen de kennis en ervaring van een professionele begeleider het verschil maken tussen een geslaagde sessie en een teleurstelling. Hieronder zeven redenen om een expert in te schakelen.
Wij beoordelen jouw probleem of uitdaging en schatten voor je in of een brainstorm wel geschikt is voor je vraagstuk. Misschien is er eerst iets anders nodig? Wij vertellen het je.
Wil je revolutionaire ideeën in een halve dag? Kan dat eigenlijk wel? Wij helpen je om in te schatten of je verwachtingen realistisch zijn.
Deze vraag zet de toon bepaalt voor een belangrijk deel welk soort ideeën dat je zult gaan krijgen. Wij helpen je om de challenge zó te formuleren dat je ideeën van de juiste soort zult krijgen.
Wij stellen een draaiboek en agenda op die voldoende rekening houdt met alle aspecten die aan de orde moeten komen tijdens de sessie, zodat je niet onderweg in tijdnood raakt.
Er zijn talloze werkvormen en creatieve denktechnieken beschikbaar die je in kunt zetten. Wij weten uit ervaring wat er het beste werkt in jouw situatie.
Soms heb je stiekem al een oplossing voor je probleem of uitdaging in gedachten voordat je aan de brainstormsessie begint. Grote kans dat je hierdoor de deelnemers onbewust deze richting op duwt. Zo werkt het niet! Een neutraal klimaat zorgt ervoor dat deelnemers met eigen ideeën komen en niet beïnvloed worden door anderen. Wij garanderen een neutraal klimaat dat leidt tot meer uiteenlopende ideeën.
Wij zorgen ervoor dat iedereen aan bod komt en niet alleen de meest dominante deelnemers. Dat iedereen blijft participeren en dat de gewenste resultaten aan het eind van de sessie worden bereikt.
Creatief denken is bedoeld om te kunnen ontsnappen aan vaste denkpatronen; maar ook creativiteit heeft een structuur nodig.
Om ervoor te zorgen dat de gewenste resultaten worden bereikt, werken wij volgens een eigen brainstormproces dat zich keer op keer in de praktijk bewijst. Dit proces ziet er als volgt uit:
Waar willen we naar toe? Voor wie doen we dit? Wie is bereid om te investeren in een oplossing?
Is er een probleem? Wat zijn de oorzaken? Welke componenten, processen en betrokkenen spelen een rol?
Waarover gaan we precies ideeën bedenken? Welke oorzaak willen we oplossen?
Waar willen we naar toe? Voor wie doen we dit? Wie is bereid om te investeren in een oplossing?
De beste ideeën selecteren en uitwerken tot concrete voorstellen.
De gekozen voorstellen voorzien van een roadmap en mini-plan van aanpak.
Hoe lang duurt een online brainstorm sessie?
Dat hangt af van je doelen en ambitie! Hoe grondiger je een vraagstuk wilt aanpakken, hoe meer tijd je moet vrijmaken voor je brainstorm. Een online brainstorm is vergeleken met een fysieke sessie meestal korter of verdeeld over meerdere sessies, vanwege de concentratieboog voor werken achter een beeldscherm. Wat de passende duur is voor jouw brainstorm? Dat kunnen we pas zeggen wanneer we meer weten over de uitdaging die jij aan wilt gaan! Neem gerust contact op zodat we een betere inschatting kunnen maken.
Wat heb je nodig voor een online brainstorm sessie?
Alle deelnemers hebben een laptop met camera en microfoon nodig. Daarnaast eventueel hun mobiele telefoon. En uiteraard een platform om online met elkaar te kunnen videoconferencen. We kunnen aansluiten bij het platform dat jouw organisatie graag gebruikt, of we stellen ons eigen platform tot jullie beschikking.
Wat zijn de belangrijkste verschillen met een fysieke brainstorm sessie?
De belangrijkste verschillen zijn de locatie (online in plaats van fysiek). Naast nadelen geeft dit ook voordelen, omdat online iedereen van overal ter wereld zou kunnen deelnemen. Een ander belangrijk verschil is de (afhankelijkheid van de) techniek. Het meest wezenlijke verschil blijft natuurlijk het feit dat je niet fysiek bij elkaar aanwezig bent. Dit vraagt extra aandacht voor het management van de energie en betrokkenheid van de deelnemers en het stimuleren van de interactie.
Wil je een gratis demo meemaken van een online brainstorm? Of wil je een offerte aanvragen? Maak gebruik van het formulier, en we nemen binnen een dag contact met je op voor meer informatie.
[gs_logo]