Ontwerp ‘Droomschool’ voor schoolvereniging Iris in Kampen

Het gebouw van de Koningin Emmaschool in Kampen heeft na vele jaren trouwe dienst uiteindelijk het stadium bereikt dat nieuwbouw noodzakelijk wordt. Het is de wens van leerkrachten, leerlingen en ouders om samen na te denken over het ontwerp voor het nieuwe schoolgebouw, de Droomschool.

Wat was de vraag?

Het bestuur van de school heeft KreaNova gevraagd om een traject vorm te geven waarin zowel bestuurders en leerkrachten, als ook ouders en leerlingen hun wensen, verlangens en visie kunnen geven als input voor een nieuw te bouwen schoolgebouw. KreaNova is speciaal gevraagd om zijn expertise op het gebied van creatieve denktechnieken en brainstorming.

Wat hebben we gedaan?

Rondom de meivakantie, hebben alle leerlingen hun ‘Droomschool’ getekend. Vervolgens zijn deze tekeningen ten toongesteld in het schoolgebouw, hebben de leerlingen de tekeningen ‘geliked’, en zijn er per klas “wensenlijstjes” opgesteld met wat de nieuwe school hen in elk geval zou moeten bieden.
Aan de hand van de meest populaire ontwerpen is vervolgens op een ideeënsessie gehouden met leerlingen, leerkrachten en ouders. Hier konden de deelnemers eerst vertellen wat zij vooral achter wilden laten in het oude gebouw en dus niet terug wilden zien in de droomschool. Vervolgens gingen ze in drie groepjes aan de slag met het maken van een topontwerp op basis van de eerder gemaakte tekeningen. Daarna konden alle aanwezigen wensen aandragen voor de ‘verlanglijst’. Als laatste werd er gestemd op de items op de verlanglijst.

Wat was het resultaat?

Het traject heeft meer dan 100 ideeën opgeleverd, die vervolgens zijn gerangschikt op basis van het aantal stemmen. Hieruit is een duidelijke verlanglijst ontstaan van onderdelen om rekening mee te houden tijdens het ontwerp. Ook is een drietal ‘topconcepten’ opgesteld en gevisualiseerd door de deelnemers. Op basis van alle informatie is een briefing opgesteld voor de uiteindelijke ontwerpers. Inmiddels is de droomschool gerealiseerd. Het resultaat is hieronder te bewonderen.