Onze favoriete tools voor online brainstormen
Hoe meer je je erin gaat verdiepen, hoe meer veelbelovende tools je kunt vinden voor online brainstormen. Als je Google even zijn best laat doen heb je al snel een verzameling met klinkende apps als Miro, Mural, Sococo, Teams, Meet, Webex, Hangouts, Stormboard, GitMind, Deskle, Coggle, WiseMapping, MindMeister, Conceptboard, Stormboard, Milanote, IdeaBoardz, BlueJeans, PollEverywhere. Uiteraard heb je niet al deze tools nodig, en al helemaal niet tegelijkertijd, om een online brainstorm te kunnen houden. Maar welke dan wél? Wij vertellen je welke tools wij in elk geval graag gebruiken.
1Google Docs
Vanaf het begin van introductie was hét grote voordeel van Google Docs dat je er gelijktijdig met meerdere auteurs mee kunt werken. Meerdere schrijvers werken tegelijkertijd in hetzelfde document, en je kunt direct zien wat een andere auteur als bijdrage heeft toegevoegd. Deze functionaliteit maakt het ook mogelijk om online met elkaar op een eenvoudige manier een brainstorm te houden, hoewel het hier eigenlijk niet voor bedoeld is. Heel simpel gezegd komt het hierop neer: Je maakt een document aan op Google Docs en deelt het met degenen met wie je wilt gaan brainstormen. Vervolgens kun je via het document met elkaar communiceren. Schrijf bovenaan een vraag op, maak eventueel een tabel aan, en iedereen kan beginnen om zijn ideeën aan het document toe te voegen, met op elke rij van de tabel een nieuw idee. Ideeën kunnen eenvoudig gewijzigd of samengevoegd worden. Nadat er voldoende ideeën zijn bedacht, kan elke deelnemers eenvoudig stemmen op zijn favoriete ideeën door in een aparte kolom achter elk idee één of een aantal X-en te plaatsen. Vervolgens sorteer je de tabel op de kolom met het aantal uitgebrachte stemmen erin, en voilà, je hebt een gerangschikte lijst met de beste ideeën. Supereenvoudig en heel effectief. Nadeel: het ziet er misschien niet zo gelikt uit, en de communicatie (uitsluitend via het toetsenbord) is niet heel erg interactief. Ook goed, gaan we op zoek naar andere tool.
2Zoom
Meet ‘Zoom’ (pun intended)! Zoom is een tool voor online communicatie en samenwerking. Eigenlijk behoeft Zoom geen verdere introductie, want inmiddels is nagenoeg iedereen hier al wel eens mee in aanraking gekomen. Zoom moet het als platform voor videobellen of webconferencing opnemen tegen apps van de reuzen als Microsoft Teams, Google Hangouts/Meet, en Cisco Webex. En ondanks deze underdog positie, is Zoom bij menigeen veruit favoriet vanwege het gebruiksgemak, de intuïtieve bediening en de krachtige functionaliteit (o.a. het aanmaken van breakout rooms is erg eenvoudig). Om te brainstormen gebruik je een tool als Zoom in combinatie met een tool voor het vastleggen, uitwerken en rangschikken van ideeën. Je kunt het dus bijvoorbeeld gebruiken in combinatie met Google Docs die we zojuist hierboven noemden.
3Mentimeter
Eigenlijk bedoeld als app voor interactie met de zaal tijdens seminars, blijkt MentiMeter ook heel geschikt voor gezamenlijk gebruik tijdens een online sessie. Terwijl je de communicatie van beeld en spraak via Zoom laat plaatsvinden, en je ideeën verzamelt via Google Docs, kun je voor speelse interactie met je deelnemers gebruik maken van MentiMeter om bijvoorbeeld het stemmen op ideeën wat eenvoudiger, interactiever en aantrekkelijker te maken. Met MentiMeter kun je deelnemers op verschillende manieren laten stemmen op een lijst met ideeën. Bijvoorbeeld door het laten verdelen van een virtueel budget over de ideeën, of door de ideeën in een bepaalde volgorde te laten plaatsen, of door deelnemers een aantal ideeën te laten selecteren, door ideeën een score toe te kennen op bijvoorbeeld een 10 punts schaal, en zelfs door ideeën op meerdere criteria tegelijk te laten scoren.
Deelnemers bedienen de MentiMeter app via hun smartphone, maar geen nood: er hoeft niets te worden gedownload. Tijdens het ingeven van de stemmen kun je de toegekende scores geheim houden, en pas als iedereen heeft gestemd, tovert de facilitator de eindscore tevoorschijn. Het ziet er bijzonder gelikt uit en is beslist een aanrader voor het creëren van enthousiasme en interactie tijdens je online sessie. Naast voting kun je met MentiMeter ook een WordCloud maken (met meerdere mensen tegelijk ziet dit er heel erg sprankelend uit, je krijgt dan een ‘dansende’ woordenwolk die telkens verandert met elke nieuwe bijdrage). Ook kun je pubquiz houden of vragen ophalen bij je deelnemers. Het is mooi, eenvoudig, en er is een gratis versie (met beperkte functionaliteit, dat wel).
4GroupMap
GroupMap was één van de eerste apps die wij gebruikten voor het gevorderde brainstormwerk. Deze app is speciaal bedoeld om brainstorms mee te ontwerpen en te begeleiden. Je kunt de tool offline en online gebruiken, en als tool voor online brainstorm is het bijzonder geschikt. In GroupMap kun je heel eenvoudig een brainstorm proces van begin tot eind voorbereiden, met in elke stap de juiste gewenste settings en instructies. Zo kun je instellen of mensen besloten of openbaar hun ideeën indienen, kun je aangeven of men wel of niet ideeën kan samenvoegen, en kun je instellen hoeveel stemmen er op welke manier gegeven mogen worden aan de ideeën.
Net als in Google Docs kan iedereen zien wat de anderen hebben ingebracht. Het clusteren van ideeën en toekennen van ideeën aan bepaalde categoriën gaat heel gemakkelijk door ideeën te verslepen naar het gewenste segment op het beeldscherm. Nadeel van GroupMap is dat de ruimte op het scherm wat beperkt is, en als de lijsten met ideeën wat langer worden moet je scrollen om alles te kunnen bekijken.
5Mural
De app die het dichts in de buurt komt van de mogelijkheden van een gewone klassieke fysieke brainstormsessie, is wat ons betreft Mural. Mural kun je zien als een heel groot virtueel whiteboard, waarop je als voorbereiding een proces visueel kunt ontwerpen, en waarop deelnemers tegelijkertijd ideeën kunnen toevoegen in de vorm van plakmemo’s. Men plakt eigenlijk virtuele geeltjes op een virtuele wand. Behalve sticky’s kunnen er ook documenten, afbeeldingen en video’s worden geplakt, maar voor het brainstormen beperken wij ons tot het gebruik van sticky notes.
Deze kun je in verschillende kleuren vormen en afmetingen kiezen. Deelnemers kunnen gelijktijdig de ideeën verplaatsen. Omdat de virtuele wand heel groot is, kun je verschillende technieken op verschillende plaatsen op de wand laten uitvoeren. Het is heel eenvoudig om hier de juiste instructies aan toe te voegen. In combinatie met Zoom heb je met Mural een heel complete online brainstorm omgeving paraat. Het stemmen op ideeën gaat via het toedienen van virtuele stippenstickers, en het is mogelijk om per Mural meerdere afzonderlijke stemrondes te organiseren.
Conclusie
Ga je voor eenvoud, kies dan voor Google Docs in combinatie met je favoriete videoconferencing app. Wil je gebruik maken van de meest uitgebreide brainstorm en interactie mogelijkheden, dan raden wij je aan om te kiezen voor Zoom in combinatie met Mural, eventueel nog aangevuld met Mentimeter. Wil je ook eens een online brainstorm meemaken, vraag dan een gratis demo sessie aan.